Voor- en nadelen van bijles en huiswerkbegeleiding

Ouders stappen steeds vaker naar bijlesdocenten en huiswerkbegleiders. Onder meer de slechter wordende situatie op veel basisscholen speelt hierbij een rol. Wat zijn de voordelen en nadelen van bijles en huiswerkbegeleiding? Wat kun je zelf doen om leerachterstanden op te vangen en wat kun je beter laten?

 

Cijfers

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) deed onderzoek naar de cijfers en kwam in 1995 tot de conclusie dat er voor € 26 miljoen aan huiswerkbegeleiding werd ingekocht door ouders. In 2011 was dit € 149 miljoen. Het gaat hier enkel en alleen om geregistreerde instituten. Veel bijlesdocenten zijn niet geregistreerd.

 

Waarom kiezen ouders voor huiswerkbegeleiding?

Op de middelbare school is huiswerkbegeleiding al jaren een normaal verschijnsel, maar sinds een paar jaar wordt het ook steeds meer op de basisschool gezien.

Ouders geven aan weinig vertrouwen te hebben in het onderwijs op de school van hun kind. Veel klassen in de Randstad hebben geen vaste leerkrachten meer door verlof of burn-outs, waardoor de hoofdzaak voor scholen is om in ieder geval een klas bemand te krijgen. De kwaliteit is daarbij een ondergeschoven kindje geworden, wat te zien is in de schoolresultaten van kinderen die niet goed mee kunnen komen.

Thuis begeleiding bieden is er voor deze ouders niet bij en dus wordt een externe persoon aangewend.

Het doel is om kinderen dusdanig bij te spijkeren dat ze niet achter komen te liggen met leren en goed blijven scoren.

 

Kosten

Huiswerkbegeleiding is in dezen tijden dus big business. Er wordt veel geld in omgezet. Een uurtje bijles kan voor € 20 tot € 50 plaatsvinden, maar er zijn ook instanties die abonnementen bieden. Je betaalt dan € 250 tot € 400 per maand, waarbij je 1 tot 3 middagen in de week op begeleiding kunt rekenen.

 

Voordelen van huiswerkbegeleiding

Welke voordelen zien ouders in huiswerkbegeleiding en een bijlesdocent?

 • Het voorkomt dat er in huis conflciten zijn, want ruzie over het huiswerk wordt uitbesteed;
 • Doordat een vreemde zich met het huiswerk bemoeit, wordt het sneller gemaakt (vreemde ogen dwingen);
 • De begeleiders zijn vaak experts met kennis over hetgeen geleerd moet worden;
 • De begeleiders en docenten kunnen snel ingrijpen bij leerachterstanden en maatwerk bieden;
 • Omdat de huiswerkbegeleiding en bijles worden ingepland, wordt het uurtje ten volste benut (geen smartphones, games en vrienden over de vloer);
 • In een huiswerkklas is iedereen bezig met huiswerk maken, waardoor de sfeer al motiveert.

 

Nadelen van huiswerkbegeleiding

Er zijn zeker ook nadelen te noemen van huiswerkbegeleiding en bijlesdocenten.

 • Iedereen kan zichzelf bijlesdocent noemen, ook mensen met weinig verstand van zaken;
 • Bijles kost geld en de kosten kunnen hoog oplopen als je voor meerdere dagdelen bijles zoekt;
 • Als ouder raak je de grip kwijt, want je bent er niet meer bij als je kind aan het leren is;
 • Huiswerk maken kan ook een leuk moment zijn, waarbij je een momentje met je kind hebt (denk aan overhoren, uitleggen en plannen maken);
 • Bijles vindt plaats op een vast moment in de week, waardoor je kind niet lekker kan buitenspelen en sporten.

 

Zelf bijles geven?

De optie die rest is om zelf bijles te gaan geven. Je bespaart dan als ouder op de kosten van een docent, kunt zelf de tijd indelen (en je kind overdag lekker laten spelen) en  met je kind plannen maken.

Wanneer je zelf boven de lesstof staat, kun je prima uitleg geven. Ook zijn er op internet (zoals Youtube) veel uitlegfilmpjes te geven. Bijlesmateriaal is vaak een kwestie van eenmalig aanschaffen en dan eindeloos kunnen gebruiken. Het grootste voordeel van zelf bijles geven is dat je als ouder betrokken blijft bij het leren.