15 tips om je kind (meer) te laten lezen

Technisch lezen is de vaardigheid die kinderen moeten beheersen om aan het begrijpend lezen toe te komen. Op scholen wordt in de kleuterklassen al een basis gelegd voor het leren lezen, dat in groep 3 verder gaat. Vanaf groep 4 wordt de focus vooral op het begrijpend lezen gelegd.

We weten allemaal dat het helpt als je kind veel leest. Het traint op die manier de technische vaardigheid zelf, maar zal ook zeker aan begrijpend lezen tegemoetkomen.

Hier volgen 15 tips om je kind meer te laten lezen.

 1. Lees zelf ook veel en geef daarmee het goede voorbeeld.
 2. Begin jong met voorlezen en zorg dat je kinderen geboeid raken door de letters die zo’n spannend verhaal kunnen vertellen.
 3. Laat boeken rondslingeren in huis, zodat er altijd wel iets te lezen is.
 4. Neem ook genoegen met het lezen van tijdschriften en stripverhalen. Het gaat immers om de vaardigheid!
 5. Begin met dunne boeken en bouw dit verder uit. Een kind direct een dikke pil geven zal eerder averechts werken.
 6. Voel mee met je kind en kies een boek dat in zijn/ haar belevingswereld past. Kom niet aanzetten met een boek over de Tweede Wereldoorlog voor een kind dat de pest heeft aan geschiedenis.
 7. Maak het van kopen of lenen van een boek een uitje. Zorg dat je kind er zin in heeft een boek te mogen uitzoeken.
 8. Lees de eerste delen van de vele kinderboekenseries. Bevalt het? Mooi! Dan zal je kind vanzelf om meer gaan vragen.
 9. Laat boeken ook gerust op de tablet of ereader lezen. Het is van deze tijd, maar de vaardigheid is er niet anders door geworden.
 10. Bespreek wat je kind leest. Bespreek ook wat je zelf leest en maak je kind nieuwsgierig (wees er wel op alert dat niet alle boeken voor kinderen bedoeld zijn).
 11. Zorg voor een vast leesmoment. Als er elke dag gelezen wordt, zal het deel uit gaan maken van de dag.
 12. Lees samen met je kind. Om en om een regel, bijvoorbeeld. Maak er een activiteit van waarbij je samen leest en het samen bespreekt.
 13. Kijk of er boeken zijn met veel afbeeldingen of veel plaatjes tussendoor. De serie Het Leven van een Loser is een boek dat veel jongens aantrekt omdat het geen bakstenen tekst bevat.
 14. Maak lezen aantrekkelijker door een extraatje: een speciaal leeshoekje, langer opblijven, een mooie leeslamp.
 15. Laat het lievelingsboek van je kind een speciaal plekje krijgen, zodat het kan pakken wanneer het maar wil. Immers, een lievelingsboek kun je niet vaak genoeg lezen!

Heb jij toch meer tips? Laat ze achter in een reactie!